Geschiedenis

De club is ontstaan in de zestiger  jaren binnen de plaatselijke KWB-afdeling op initiatief van Jef Truyen en Jean Oeyen. De leden besloten regelmatig een voetbalwedstrijd te organiseren binnen hun eigen afdeling en met omliggende KWB-verenigingen. Het terrein was niet meer dan een weiland, gelegen tegen het oud kanaal (Zuid- Willemsvaart). Er was geen sprake van competitie, enkel ontspanning, beweging en het smeden van vriendschapsbanden was van belang.

 

Gezien het grote enthousiasme dacht men eraan toe te treden tot de Belgische Liefhebbersvoetbalbond. Dat gebeurde dan ook in februari 1966 op een stichtingsvergadering in Café Centrum te Beek. Deze beslissing hield in dat het terrein aan bepaalde voorwaarden moest voldoen, zodat noodgedwongen werd uitgekeken naar een andere locatie. Deze werd gevonden aan de Bocholterkiezel. Bèr Janssen (De Mulder) was bereid zijn grond in huur te geven aan de nieuw opgerichte voetbalclub Groen Star Beek.

Kleedkamers waren er nog niet. Daarvoor stelde café "Op den Hoek" (Moonen) een gedeelte van hun schuur ter beschikking. In genoemd café had de club ook haar vergaderlokaal. De café-uitbaatster zorgde elke wedstrijd voor warm water, zodat de spelers zich, zij het vrij primitief (in waskommen), konden verfrissen. Ondertussen werden eenvoudige kleedkamers gebouwd. Deze werden in 1967 in gebruik genomen.

Op 25 juni 1969 ontving G.S. Beek de goedkeuring om aan te sluiten bij de KBVB. Deze overstap gebeurde onder voorzitterschap van Henri Broekx en secretaris Jef Truyen.

Er werd ook onmiddellijk werk gemaakt van het bouwen van een kantine, kwestie van de club financieel te ondersteunen. In 1974 maakte G.S. Beek een ernstige crisis door. Door meningsverschillen binnen het bestuur , geraakte de club in tweedracht .Een aantal bestuursleden en spelers richtten een nieuwe club op onder de naam Blauw-Wit '74. Ondanks deze perikelen heeft G.S. Beek stand gehouden en vastberaden gestaag gebouwd aan de toekomst.

 

 

In 1976 nam Gerard Beckers het voorzitterschap waar en Theo Jehoul werd benoemd tot secretaris. In 1980 werd Mathieu Broekx de nieuwe voorzitter en in 1985 verzorgde Bèr Cornelissen het secretariaat.

 

Ondertussen was 1984 voor G.S. Beek een succesjaar. De club mocht  het kampioenschap vieren in 4de provinciale en kon de overstap maken naar  3de provinciale afdeling.

 

Ondertussen had het bestuur niet stilgezeten en werd er gezocht naar een andere locatie uitbreiding, vooral een B-terrein was een prioriteit. Een nieuwe locatie werd gevonden in de Geussensstraat, met een A en B-terrein. De geheel nieuwe clubomgeving, met kleedkamers, douches en een ruime kantine werd in gebruik genomen in 1985-1986. Omdat er nood was om ook jeugdspelers een degelijke accommodatie aan te bieden werd er alles aan gedaan om de jeugd een eigen terrein te geven voor hun trainingen en wedstrijden. Zo werd het C-terrein in gebruik genomen.

De voetbalclub bleef groeien en had nood aan een duidelijke structuur,  voorgesteld in een organigram, te raadplegen op de website.

Onze website www.groenstarbeek.be, opgericht in 2002, wordt druk bezocht. Hier vind je alle nodige info. We tellen meer dan 2000 bezoekers per maand. De webmasters zijn Karel Housen en Maarten Schouteden.

In het seizoen 2006-2007 won G.S. Beek het kampioenschap in 3de provinciale en promoveerde naar 2de provinciale.

In het seizoen 2010-2011 speelde G.S. Beek voor de eerste keer in zijn bestaan in 1ste provinciale en dit als tweede finalist van de eindronde van het seizoen 2009-2010. We hielden 2 seizoenen stand in 1ste provinciale. Na de degradatie speelden we het seizoen 2012-2013 kampioen in 2de, maar einde seizoen 2013-2014 zakten we terug naar 2de.

Omdat we als club bleven groeien, hebben we dankzij de steun van de stad Bree, de laatste jaren 3 grote speelvelden bijgekregen, naast het D en E-veld werd in 2013 het F-veld in gebruik genomen.

In tussentijd werd de kantine vergroot en het aantal kleedkamers verdubbeld.

Ook onze jeugdopleiding schittert. We zijn fier te mogen zeggen dat ons ledenaantal elk jaar blijft stijgen. Momenteel tellen we meer dan 200 jeugdspelers met 18 jeugdploegen in competitie.

De professionele audits door Foot Pass (2008-2009; 2011-2012; 2015-2016) heeft onze degelijke jeugdopleiding bevestigd en de club hiervoor gefeliciteerd. Zo werden we in 2012, na de Foot Pass audit genomineerd bij de 3 beste regionale clubs van Vlaanderen. De club heeft voor de seizoenen 2012-2015 en 2016-2019 het label ‘1-ster’ ontvangen. Dit is het hoogste haalbare label voor regionale ploegen.

Ook in 2012 werd Jan Schouteden uitgeroepen als ‘Jeugdsportcoördinator van het Jaar’ en dit van alle sporten in Vlaanderen.


Omdat in onze visietekst staat dat we iedereen de kans willen geven om bij G.S. Beek te voetballen werd er in het seizoen 2008-2009 gestart met een damesvoetbalteam. Na enkele jaren onderbreking, werd in het seizoen, 2015-2016,  opnieuw gestart met een damesploeg in competitie.

In 2009-2010 werd ook gestart met een G-ploeg. Personen met een beperking die in clubverband willen voetballen, zijn steeds welkom.

2014-2015: Bij de start van deze competitie werd het voorzitter- en ondervoorzitterschap overgenomen door Jan Aegten en Jean Jehoul. Zij volgden Mathieu Broekx en Jan Brebels op.

2015-2016: Primeur in Belgïe.  De voetballertjes van Groen Star Beek in Bree zijn vanaf nu vereeuwigd als stickerhelden. Ze zijn de eerste provinciale club in ons land met een eigen stickeralbum, naar het voorbeeld van de populaire Panini albums. Maar liefst 339 stickers moesten verzameld worden. Dit verzamelalbum kwam tot stand in samenwerking met Carrefour Bree.

Wil je meer info over het organigram van onze club, dan kan je steeds terecht op onze website.

Onze grootste prioriteiten zijn een gezonde en familiale club te blijven, een club met een prachtige accommodatie, waar iedere speler en medewerker zich thuis voelt.


 

Klassement van 1969-2011: klik hier!
 

 

Copyright © 2015. All Rights Reserved GS Beek